Ile razy wykresy przecinają się?
Fernani: Ile razy przecinają się wykresy funkcji y=(x
2+10x+2)/(x
2+2) i y=(x
4+10x
3+x
2+x+1)/(x
4+1)
na całej płaszczyźnie?
Proszę o pomoc
2 lis 17:56
Gray: | x2+10x+2 | | x4 + 10x3 +x2 +x+1 | |
| = |
| wymnóż na krzyż, zredukuj wyrazy |
| x2+2 | | x4+1 | |
identyczny. Wielomian którego stopnia otrzymasz?
2 lis 19:01
Mila:
D=R
| (x2+10x+2) | | (x4+10x3+x2+x+1) | |
| = |
| |
| (x2+2) | | (x4+1) | |
| | 10x | | 10x3+x2+x | |
1+ |
| = |
| +1⇔ |
| | x2+2 | | x4+1 | |
| 10x | | 10x3+x2+x | |
| = |
| ⇔ |
| x2+2 | | x4+1 | |
10x*(x
4+1)=x*(10x
2+x+1)*(x
2+2)⇔
10x*(x
4+1)−x*(10x
2+x+1)*(x
2+2)=0
x*[10x
4+10−(10x
2+x+1)*(x
2+2)]=0⇔
x=0 lub (10x
4+10−10x
4−20x
2−x
3−2x−x
2−2)=0⇔
spróbuj dokończyć.
2 lis 19:13
Gray: @Mila, wydaje mi się, że D=C\{....}. To trochę ułatwia sprawę.
2 lis 19:18
Mila:
Właśnie nie wiadomo, jaki poziom edukacji.
2 lis 19:58
Gray: Napisał " Ile razy przecinają się wykresy funkcji y=(x2+10x+2)/(x2+2) i
y=(x4+10x3+x2+x+1)/(x4+1) na całej płaszczyźnie?" Więc wnioskuję, że C.
2 lis 21:26