Oblicza granicę ciągu
m:
wynik powinien wyjść 0, zależy mi na rozpisaniu tego, bo nie wiem, w którym miejscu robię błąd,
bo wychodzi mi wciąż nieskończoność / nieskończoność
2 lis 17:29
Janek191:
Dzielimy licznik i mianownik przez 10
n
| | (510)n − (210)n + 1 | |
an = |
| } |
| | ( 1,1)n + (0,5)n | |
więc
| | 0 − 0 + 1 | |
lim an = |
| = 0 |
| | + ∞ + 0 | |
n→
∞
2 lis 17:40
Gray: Licznik i mianownik podziel przez 11
n.
Otrzymasz (5/11)
n, (2/11)
2, (10/11)
n a to wszystko zmierza do zera. W mianowniku zostanie
| | 0 | |
jeszcze (11/11) = 1 czyli w granicy |
| = 0. |
| | 1 | |
2 lis 17:41
m: dziekuje, dzieliłam przez złą liczbę
2 lis 17:46