ułamek
anniulaa: przedstaw liczbę 0,(9) w postaci ułamka zwykłego.
wiem że ma wyjść 1, ale niekoniecznie rozumiem dlaczego. pomocy

2 lis 17:26
Gray: Np. x=0,(9) ⇒ 10x = 9,(9).
Odejmując pierwsze od drugiego: 9x=9 ⇒ x=1.
2 lis 17:28
J :
x = 0,999..
10x = 9,999.. 9x =9 x = 1
2 lis 17:29
458: Albo jeszcze inaczej
2 lis 17:31
anniulaa: ale czemu tak


jestem za ciemna na coś takiego


przecież 9|1 nie daje 0,(9)
2 lis 17:32
anniulaa: no dobra niech będzie że tak
2 lis 17:33
Gray: To może jeszcze jeden
| | 9 | | 9 | | 9 | |
0,(9) = |
| + |
| + |
| + ... =... |
| | 10 | | 100 | | 1000 | |
a to suma szeregu geometrycznego o ilorazie q=0,1 i a
1=0,9.
Stąd
| | a1 | | 0,9 | |
...= |
| = |
| = 1. |
| | 1−q | | 1−0,1 | |
2 lis 17:37
anniulaa: ok dzięki
2 lis 17:46
Metis: Po prostu:
W matematyce przyjmuje się że 0,(9) = 1 bo 0,(9) jest bardzo bardzo bliskie 1...
O czym świadczą wyżej przedstawione dowody.
2 lis 17:50
anniulaa: aha

dzieki wielkie
2 lis 17:54
b.: Metis: w matematyce niewiele rzeczy przyjmuje się (bez dowodu) i nie jest tym równość 0,(9)=1
2 lis 17:56
Gray: 1≈1
2 lis 17:58
Metis: Pewnym jest*
2 lis 18:00
PW: Uwaga do wpisu z 17:31
Takie wyjaśnienie jest prawie klasycznym "ignotum per ignotum". Nie wyjaśnisz komuś, kto nie
wie, dlaczego 0,(9) = 1 argumentując:
patrz, przecież
a więc po dodaniu stronami
1 = 0,(9).
| | 1 | |
Sprzeciw budzi nie tylko to, że za chwilę spytają nas − A skąd wiadomo, że |
| = 0,(3)? |
| | 3 | |
Jeszcze trudniejsza będzie odpowiedź na pytanie − A można tak do siebie dodawać dwa rozwinięcia
"cyfra po cyfrze"?
2 lis 22:44