matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartość wyrażenia
julka:
2−x
1
Wartość wyrażenia
+
dla
3
√
3
jest równa
x
2
−x+1
x+1
2 lis 17:11
M:
22 wrz 06:03
Jolanta:
Sprowadzam do wspólnego mianownika
(2−x)(x+1)+x
2
−x+1
2x+2−x
2
−x+x
2
−x+1
3
=
=
=
(x
2
−x+1)(x+1)
x
3
+x
2
−x
2
−x+x+1
x
3
+1
3
3
3
=
=
(
3
√
3
)
3
+1
3+1
4
22 wrz 09:55