roznowartosciowosc funkcje
ehhh: Zbadaj roznowartosciowosc funkcji y=(x−1)3
2 lis 17:11
Gray: f(x)=x−1 oraz g(x)=x
3 są różnowartościowe więc ich złożenie też

(x−1)
3 = (gof)(x)
2 lis 17:30
J :
...albo ... f(x) = x3 .. różnowartościowa
f(x) = (x−1)3 ... funkcja f(x) = x3 przesunięta o wktor v =[1,0]..
2 lis 17:37
ehhh: A nie da sie zbadac tegeo z definicji f(x1)=f(x2)
2 lis 17:51
J :
musisz pokazać,że dla każdych x1 ≠ x2 ...f(x2) − f(x1) ≠ 0...
2 lis 17:54
J :
musisz pokazać,że dla każdych x1 ≠ x2 ...f(x2) − f(x1) ≠ 0...
2 lis 17:54
Gray: Da się

Ale to takie naturalne...

(x−1)
3 = (y−1)
3 ⇒ x−1 = y−1 ⇒x=y

Przy pierwszym przejściu skorzystałem z tego, że pierwiastek trzeciego stopnia jest
różnowartościowy. Można też wszystko porozpisywać, popodnosić do potęgi 3, potem pogrupować i
... dojść do tego samego
2 lis 17:55