Wykazać, że nie istnieje granica ciągu lim x->0 cos u{1}{2x}
remek: Wykazać, że nie istnieje granica ciągu
lim x−>0 cos 12x
Wyszło mi, że dla 0+ jest cos(∞), a dla 0− jest cos(−∞) i co dalej?
2 lis 17:03
Gray: Czy to faktycznie jest ciąg?
2 lis 17:45
remek: błąd, granica funkcji
2 lis 17:48
Gray: | | 1 | |
Wskaż dwa ciągi xn zbieżne do zera, dla których cos |
| będzie zbieżny do dwóch różnych |
| | xn | |
granic.
| | 1 | |
Pierwszym może być xn= |
| |
| | 4nπ | |
2 lis 17:52
remek: czyli np. xn=1π oraz xm=12π i potem dla xn jest −1 i dla xm 1 czyli to jest dowód?
2 lis 18:01
Gray: Nie, bo Twój xn nie zbiega do 0. Zobacz przykład, który podałem o 17:52.
2 lis 18:04
remek: ale cosπ=−1, a cos2π=1 czyli nie jest ta sama wartość. nie wystarczy tak wykazać?
2 lis 18:11
Gray: No nie

Trzeba mieć podkładkę w postaci jakiegoś twierdzenia (lub definicji). To co ja robię
to zaprzeczenie definicji Heinego granicy ciągu.
Dokładnie ma to wyglądać tak:
| | 1 | |
− dla ciągu xn = |
| →0 mamy |
| | 4nπ | |
| | 1 | |
− dla ciągu xn = |
| →0 mamy |
| | π+4nπ | |
| | 1 | | π | |
cos |
| = cos ( |
| + 2nπ) =0. |
| | 2xn | | 2 | |
Dwie różne granice, dla dwóch ciągów zbieżnych do zero ⇒ granica nie istnieje.
2 lis 18:17