rozwiąż równanie
Sebol: mam problem z tym równaniem, ktoś może pomóc?
−x3 + 7x + 6 = 0
2 lis 17:00
...:
szukaj pierwiastków całkowitych ...
2 lis 17:01
ICSP: x3 − x − 6x − 6 = 0
2 lis 17:02
Sebol: z x3?
2 lis 17:05
Sebol: ICSP czy to równanie pomnożyłeś przez −1? i stąd taki wynik?
2 lis 17:23
ICSP: mnożę przez −1 i rozbijam −7x na −x − 6x
2 lis 17:24
Sebol: Ok już rozwiązałem nawet poprawnie

a tak mi ten minus na początku przeszkadzał i nie
wiedziałem co zrobić. Dzięki wielkie
2 lis 17:25
Eta:
x3−7x−6=0 (x+1)(x−3)(x+2)=0
2 lis 17:26