...
Hondziarz: Dana jest funkcja f(x)=√10{x}+3+2,5x gdzie x∊<−5;0)∪(0;5> Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
2 lis 16:36
Hondziarz:
Błąd w treści!
| | 10 | |
Miało być f(x)= |
| +3+2,5x |
| | x | |
reszta bez zmian
2 lis 16:38
...:

... licz pochodną ... ustalaj ekstrema ... zbiór wartości ...
2 lis 16:45
Hondziarz: Zrobiłem to wszystko o czym powiedziałeś i szukam błędu. Zacznijmy od pochodnej:
wyszło mi że fmax(−2) i fmin(2). Tak powinno być? (nie chodzi mi o wartości tylko czy max
jest dla −2 i czy min na 2)
2 lis 16:53
Hondziarz: eh znowy źle napisałem; wyszło mi odwrotnie niż napisałem w poście wyżej
2 lis 16:53
...:
| | −10 | | −10+2,5x2 | |
f'= |
| +2,5= |
| |
| | x2 | | x2 | |
... i inaczej wychodzić nie chce .... rysunek też to potwierdza
2 lis 16:56
Hondziarz: Ok, dzięki już wiem co źle zrobiłem
2 lis 17:06
ICSP: to teraz rozwiąż to zadanie bez używania pochodnych
2 lis 17:06
Hondziarz: Ale czy ja będę umiał?
2 lis 17:08
ICSP: MYŚL
2 lis 17:09