dowody algebraiczne, zbiory licz, wartość bezwzględna
Michał: Cześć! Mam problem z dwoma zadaniami, dlatego postanowiłem zwróicć się z prośbą o pomoc do Was.
Zadanie 1.
| | a | | b | |
Udowodnij, że jeżeli dla liczb dodatnich a i b prawdziwa jest równość |
| = |
| , to |
| | b+1 | | a+1 | |
Zadanie 2.
Uprość wyrażenie.
√2x+2√2x−1−
√2x−2√2x−1 ; x>1
Z góry dziękuję za pomoc!
2 lis 16:28
Michał: Okazało się też, że nie potrafię zrobić również jeszcze jednego zadania. Zaznacz w układzie
współrzędnych zbiór punktów płaszczyzny, których współrzędne(x,y) spełniają równanie.
| | xy | | x2+y2 | |
| |
| *( |
| +1)|=2 |
| | y2−x2 | | 2xy | |
2 lis 16:49
pigor: ..., Udowodnij, że jeżeli dla liczb dodatnich
a i b prawdziwa jest równość
ab+1 = ba+1, to
1a2(a+b)
2+
1b2(a+b)
2 = 8.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... widzę to np. tak :
ab+1 = ba+1 ⇔ a(a+1)= b(b+1) ⇔ a
2−b
2+a−b= 0 ⇔
⇔ (a−b)(a+b)+1(a−b)= 0 ⇔ (a−b)(a+b+1)= 0 ⇔
⇔ a−b=0 v a+b+1= 0 ⇔
a=b v a+b= −1, zatem
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
L= 1a2(a+b)
2+
1b2(a+b)
2= (1+
ba)
2+(
ab+1)
2=
= (1+1)
2+(1+1)
2= 2
2+2
2= 4+4=8=
P ..., c.n.w. ...
2 lis 19:05
pigor: ..., a w zad. 2) pod pierwiastkami dużymi jest
2x ±2
√2x−1 , czy 2x ±2
√2x−1, czy może 2x ±2
√2x−1
2 lis 19:13
pigor: ..., 3) zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów płaszczyzny,
| | xy | | x2+y2 | |
których współrzędne(x,y) spełniają równanie | |
| *( |
| +1) |= 2 |
| | y2−x2 | | 2xy | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | xy | | x2+y2 | |
no to np. tak: | |
| * ( |
| +1) |=2 i (*)|x|≠|y| i xy≠0 ⇒ |
| | y2−x2 | | 2xy | |
| | xy | | x2+y2+2xy | | (x+y)2 | |
⇒ | |
| * |
| |=2 ⇒ | |
| |= 2 ⇒ |
| | (y−x)(y+x) | | 2xy | | 2(y−x)(y+x) | |
| | x+y | |
⇒ | |
| |= 2 ⇒ |x+y|= 4|y−x| ⇔ 4y−4x= −x−y v 4y−4x= x+y ⇔ |
| | 2(y−x) | |
⇔ 5y= 3x v 3y= 5x stąd i z (*) ⇔
{ (x,y)∊R2 ; y= 35x v y= 53x } −
− graficznie to suma punktów dwóch prostych zbiór y=
35x
v y=
53x .
2 lis 19:37