oblicz (bez użycie kalkulatora)
Kaa: Oblicz:
3√3003+3002*3003*3004
15 lis 10:52
Nikka: wyrażenie pod pierwiastkiem zapisałabym nastepująco:
3003 + (3003−1)*3003*(3003+1) = 3003 + (3003−1)*(3003+1)*3003 =
= 3003 + (3003
2 −1)*3003 = 3003(1− 3003
2 − 1) = 3003*3003
2 = 3003
3
czyli pierwiastek trzeciego stopnia z 3003
3 to 3003
15 lis 10:59
BiebrzaFun : 3003(1+30032 − 1) literówka
15 lis 11:03
Kaa: No oczywiście, jeśli nie wiadomo o co chodzi to albo delta albo wzór skróconego mnożenia!

Dzięki wielkie

15 lis 11:03
Nikka: oj tak, przepraszam
15 lis 11:04
Kaa: Nic się nie stało, licząc na kartce napisałam sobie +
15 lis 11:06