Prawdopodobieństwo:)
Blue: zad.1 Dany jest 30−kąt foremny. Niech N oznacza liczbę trójkątów prostokątnych wyznaczonych
przez trzy wierzchołki tego wielokąta. Zakoduj cyfry setek, dziesiątek i jedności liczby N.
zad.2 Spośród liczb trzycyfrowych losujemy jedną, niech p oznacza prawdopodobieństwo
wylosowania liczby niebędącej kwadratem liczby naturalnej. Zakoduj trzy początkowe cyfry po
przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby p.
| | 179 | |
Rozwiązałam to i wyszło mi |
| , czyli koduję 944. |
| | 180 | |
Natomiast w odpowiedziach mam 975....
2 lis 16:05
Blue:
2 lis 16:33
Mila:
1) rozważ przypadki, że kąt prosty ma być wpisanym opartym na średnicy,
policz ile będzie średnic o końcach w wierzchołkach wielokąta, ile wtedy możesz uzyskać
Δprostokatnych.?
2)
900−22=878
2 lis 17:07
Blue: W tym drugim się pomyliłam, już widzę...
Mila, tego pierwszego nie potrafię sobie wyobrazić.....
2 lis 20:27
Kacper:
To pierwsze może sprawiać problemy rzeczywiście

Zapewne wielu maturzystów rysować będzie 30−kąt foremny
2 lis 20:32
Mila:
Jaką masz odpowiedź do (1)?
2 lis 20:54
Kacper:
Ja policzyłem, ale wstydzę się podać
2 lis 20:56
Mila:
Podaj, zobaczymy, czy zgodny wynik.
2 lis 20:58
Kacper:
420?
2 lis 21:00
Mila:
Zgoda.
2 lis 21:03
Kacper:
2 lis 21:09
Mila:
To wytłumacz maturzystce metodę obliczenia na sześciokącie foremnym.
Narysować z oznaczeniami?
2 lis 21:14
Kacper:

Kolorowe odcinki to średnice. Teraz na nich tworzymy trójkąty.
Dla sześciokąta mamy 3 średnice. Do każdej ze średnic wybieram jeden z pozostałych
wierzchołków.
Z reguły mnożenia mamy 3*4=12 różnych trójkątów prostokątnych.
2 lis 21:21
Mila:
Każdej średnicy odpowiadają 4 trójkąty prostokątne.
2 lis 21:24
Blue: Czyli w tym 30−kącie będzie 15 średnic?
2 lis 22:12
Kacper:
2 lis 22:12
Blue: Czyli 15*28=420?
2 lis 22:13
Blue: Ale szczerze, to w życiu bym sama na to nie wpadła...
2 lis 22:14