wielomian
Lukas:
Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q, jeżeli:
P(x)=x8=5x3+1
Q(x)=x2+2x+2
2 lis 16:00
Lukas: ?
2 lis 16:15
ICSP: i w czym problem ?
Schematyczne zadanie.
2 lis 16:25
Lukas: ze schematem
2 lis 17:07
kyrtap: P(x) = Q(x) * G(x) + R(x) gdzie R(x) = ax+b
2 lis 17:09
kyrtap: W przypadku Q(x) będziesz mieć pierwiastki zespolone
2 lis 17:09
kyrtap: podstawiając za P(x1)= Q(x1) *G(x1) + R(x1) i P(x2) = Q(x2) * G(x2) + R(x2) otrzymasz układ
równań
2 lis 17:11
Lukas: ?
2 lis 17:51
Lukas: ?
2 lis 18:32
Mila:
R(z)=a*z+b
x
2+2x+2=0
Δ=4−8=−4
√Δ=
√4*i2=2i
| | −2−2i | | −2+2i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=−1−i lub z=−1+i
P(−1−i)=(−1−i)
8−5*(−1−i)
3+1 oblicz
P(−1+i)=(−1+i)
8−5*(−1+i)
3+1 oblicz
dokończ
2 lis 19:47
Lukas:
Dziękuję Pani bardzo.
2 lis 22:25
Mila:
Wyszło dobrze?
2 lis 22:26
Lukas:
Tak jak w książce.
2 lis 22:26
Mila:
To super.
2 lis 22:28
Lukas:
Tylko żebym jeszcze ja to zrozumiał to już będę zachwycony. A kolokwium w środę
2 lis 22:28
Mila:
Czytaj 10 razy, a zrozumiesz.
2 lis 22:37
Lukas:
Tak właśnie mam zamiar zrobić, rozkładu też nie umiałem ale po n−tym razie się nauczyłem.
2 lis 22:41
Lukas:
Podane funkcje wymierne (rzeczywiste lub zespolone) rozłożyć na sumy wielomianów oraz funkcji
wymiernych właściwych
| | x5+3 | | x5+4−1 | | −1 | |
a) |
| = |
| =1+ |
| ? |
| | x5+4 | | x5+4 | | x5+4 | |
2 lis 22:58
Kacper:
Co znaczy funkcja wymierna właściwa? (stopień licznika niższy od stopnia mianownika?)
2 lis 23:07
Lukas:
| | x4+2x3+3x2+4x+5 | |
b) |
| |
| | x3+2x2+3x+4 | |
| x3+2x2+3x+4 | | x4+x3+x2+x+1 | |
| + |
| |
| x3+2x2+3x+4 | | x3+2x2+3x+4 | |
| | x4+x3+x2+x+1 | |
=1+ |
| |
| | x3+2x2+3x+4 | |
2 lis 23:07
Lukas:
Ale stopień licznika i mianownika w przykładzie a jest taki sam
2 lis 23:08
Kacper:
Właśnie dlatego pytam co znaczy dla ciebie funkcja wymierna właściwa.
2 lis 23:14
Lukas: Takie jest polecenie.
Na takie które nie da się bardziej rozłożyć ?
2 lis 23:18
Lukas:
?
3 lis 17:25
razor: podziel wielomian w liczniku przez wielomian w mianowniku
3 lis 17:27
bezendu:
Odświeżam
Zadanie z wielomianem można zrobić troszkę inaczej

Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q, jeżeli:
P(x)=x
8+5x3+1
Q(x)=x2+2x+2
Wystarczy jeden pierwiastek Q(x)
z
1=1+i
Podstawmy to P(x)
[(1+i)
2]
4+5(1+i)
2(1+i)+1=a(1+i)+b
10i+7=(a+b)+ai
a=10
10+b=7
b=−3
R(x)=10x−3
8 lis 19:58