zadanko
Blue: Niech N oznacza liczbę parzystych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach. Zakoduj cyfry setek,
dziesiątek i jedności liczby N.
Mi wyszło 8*8*5=320...
W odpowiedziach mam 328
Dlaczego tak?
2 lis 15:55
Eta:
z zerem na końcu : 9*8*1= ...
bez zera na końcu( i na początku) : 8*8*4=....
R−m : 328 takich liczb
2 lis 16:01
Eta:
2 wersja dla jasności:
bez zera na końcu i( bez zera na początku i bez ostatniej) bo cyfry różne
2 lis 16:05
Mila:
{0,2,4,6,8} − cyfry parzyste
{1,3,5,7,9} −cyfry nieparzyste
Sytuacje:
PPP − 4*4*3 =48 możliwości
PNP− 4*5*4 =80 mozliwości
NNP− 5*4*5 =100 możliwości
NPP− 5*5*4 =100 możliwości
Razem
48+80+100+100=328
Pomyśl jak krócej można obliczyć.
2 lis 16:06
Blue: Rozumiem już Eta, dziękuję !
2 lis 16:07
Blue: Mila, no to tak krótsza wersja, to będzie propozycja Ety
2 lis 16:09
Eta:
2 lis 16:10
Blue: Mila, a dlaczego w tym Twoim sposobie nie bierzemy pod uwagę różnych opcji rozmieszczenia tych
liczb np. NNP, NPN...
2 lis 16:15
Mila:
Właśnie masz w każdym przypadku przypisane miejsce.
PNP na pierwszym miejscu parzysta, na drugim nieparzysta, na trzecim parzysta i ustalam na ile
sposobów mogę wybrac każdą z podanych zbiorów.
2 lis 16:48
Blue: a no tak, bo na końcu musi być parzysta, już rozumiem^^
2 lis 20:30
Blue: coś mało sposobów mi się widziało , heh
2 lis 20:30