Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa.
julka: wszystkie ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi, a
jego objętość jest równa 9√2 Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa.
2 lis 15:50
Kacper:
Rysunek wystarczy dobry
2 lis 15:53
julka: jakoś mi nie wychodz

pomocy
2 lis 15:55
dero2005:

| | 2 | | 2 | a√3 | | a√3 | |
OB = |
| hp = |
|
| = |
| = r |
| | 3 | | 3 | 2 | | 3 | |
OW = h
z warunku zadania
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
po rozwiązaniu
a = 6
2 lis 16:23