matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciągów
kk :):
proszę o pomoc :
ln(2
x
+1)
lim x→ −
∞
ln(3
x
+1)
2 lis 15:49
Gray:
ln(2
x
+1)
1
=
ln(2
x
+1) = ln (1+2
x
)
1/2
x
→ lne=1
2
x
2
x
Podobnie,
ln(3
x
+1)
→lne=1.
3
x
Wiesz co z tego wynika?
2 lis 19:24