równanie trygonometryczne
Archy: cosxsin2x=2sinx
2 lis 15:44
J : sin2x = 2sinxcosx...
2 lis 15:45
Eta:
2sinx*cos2x−2sinx=0
sinx(cos2x−1)=0 ⇒ ......... dokończ
2 lis 15:45
Archy: nie rozumiem skąd się wzięło 2sinx*cos2x−2sinx=0
2 lis 15:48
Kacper:
J ci napisał.
2 lis 15:50
Eta:
No i masz wielki problem
2 lis 15:52
Archy: nie powinno być sinx(2cosx*cos2x−2) ?
2 lis 15:53
Archy: ?
2 lis 16:00
Archy: jak powstałą ta linijka? sinx(cosx−1)=0
2 lis 16:01
Eta:
podzielone obustronnie przez 2
sinx*cos2x−sinx=0
wyłącz sinx przed nawias: sinx(cos2x−1)=0
2 lis 16:03
J :
2sinxcos2x − 2sinx = 0 ..wyłączasz przed nawias 2 sinx ...potem dzielisz obustronnie przez 2
..
2 lis 16:04
Archy: ok dziękuję
2 lis 16:09