nie mogę policzyć takiej całki:
| sin2x | ||
∫ | dx. | |
| 1−tgx |
| x2 | ||
Najpierw zrobiłam podstawienie: u=tgx, i wyszło mi: ∫ | dx = | |
| (x2+1)2(1−x) |
| −1 | x+1 | x+1 | ||||
∫( | − | + | )dx. Z pierwszej części całki wyszedł mi | |||
| 4(x−1) | 2(x2+1)2 | 4(x2+1) |
| 1 | 1 | x−1 | ||||
wynik − | ln|x−1|, z drugiej | arctgx+ | , a z trzeciej | |||
| 4 | 4 | 4(x2+1) |
| 1 | 1 | |||
ln|x2+1|+ | arctgx. | |||
| 8 | 4 |
| 1 | tgx−1 | 1 | ||||
∫= | (ln|tg2x+1|−2ln|tgx−1|−2 | ) = | (−2ln|sinx−cosx|−sin2x−2cos2x) | |||
| 8 | tg2x+1 | 8 |
co j robię źle
To samo z 2cosx. U Ciebie jest, Maple zwraca cos2x − one różnią się stałą: cos2x = 2cos2x −1
| u2 | ||
∫ | du | |
| (u2+1)2*(1−u) |
| sinx | ||
Masz błąd w przekształceniach , po podstawieniu u=tgx i potem tgx= | ||
| cosx |
znów wychodzi mi to samo
już wiem gdzie zrobiłam błąd
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | sinx | |||||||
1) − | ∫ | dt=− | ln(t−1)=− | ln(tgx−1)=− | ln( | −1)= | ||||||
| 4 | t−1 | 4 | 4 | 4 | cosx |
| 1 | sinx−cosx | |||
=− | ln( | )= | ||
| 4 | cosx |
| 1 | 1 | |||
=− | ln|sinx−cosx|+ | ln|cosx| | ||
| 4 | 4 |
| 1 | t+1 | 1 | 2t | 1 | 1 | ||||||
∫ | dt= | ∫ | dt+ | ∫ | dt= | ||||||
| 4 | t2+1 | 8 | t2+1 | 4 | t2+1 |
| 1 | 1 | |||
= | ln(t2+1)+ | arctg(t)= | ||
| 8 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | sin2x+cos2x | 1 | ||||||
= | ln|tg2x+1|+ | arctg(tgx)= | ln | + | x= | |||||
| 8 | 4 | 8 | cos2x | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | ln(1)− | ln(cos2x)+ | x= | |||
| 8 | 8 | 4 |
| 1 | 1 | |||
=− | ln|cosx|+ | x | ||
| 4 | 4 |
| 1 | t+1 | 1 | t−1 | 1 | |||||
3) − | ∫ | dt= − | − | arctg(t)= | |||||
| 2 | (t2+1)2 | 4 | t2+1 | 4 |
| 1 |
| 1 | |||||||||
=− | − | arctg(tgx)= | |||||||||
| 4 |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
=− | *(sinx−cosx)*cosx− | x= | ||
| 4 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
=− | sinx*cosx+ | cos2x− | x= | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 1 | 1 | cos(2x)+1 | 1 | |||||
=− | sin(2x)+ | * | − | x | ||||
| 8 | 4 | 2 | 4 |