Funkcje - poziom rozszerzony
Madzia: Hej, mam kilka zadań z funkcji z którymi sobie sama nie radzę, prosze o wskazówki.
1) Naszkicuj wykres funkcji ll
√x2−2l−4l. Przedyskutuj ilość rozwiązań równania f(x)=m w
zależności od parametru m, m należy R. Narysuj wykres funkcji g(m), która każdej wartości
parametru m przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania.
| | 1 | |
2) Na podstawie wykresu funkcji f(x)=l( |
| x)3−2l wyznacz liczbę rozwiązań równania |
| | 2 | |
f(x)=4−m
2 z niewiadomą x w zależności od wartości parametru m, m należy do R.
3) Narysuj wykres funkcji f(x)=l4−lx−3ll. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których
równanie f(x)=m−5 ma więcej rozwiązań dodatnich niż ujemnych.
Z góry dziękuje za pomoc.