zespolone
kyrtap: Wyznacz pierwiastki 4√(2−i)8
2 lis 14:48
Kacper:
Wzór de Mo....
2 lis 14:49
kyrtap: wiem ale tutaj ciężko wyliczyć argument albo domyślić się jednego pierwiastka
2 lis 14:57
zombi: A po co tutaj wzór de Moivra?
2 lis 15:01
kyrtap: jak te 4 pierwiastki wyliczyć
2 lis 15:04
pigor: ..., a może wystarczy ...;

coś takiego
4√ (2−i)8 = (2−i)
2= 4−4i+i
2= 3−4i
2 lis 15:12
Kacper:
Tylko zapewne autor zadania miał na myśli wszystkie pierwiastki stopnia 4 z liczby (2−i)
8.
Tylko co innego myślą, a co innego piszą
2 lis 15:15
kyrtap: czyli co są 2 pierwiastki
2 lis 15:17
zombi: Masz po prostu (2−i)2 i tyle
2 lis 15:30
kyrtap: ale fajnie
2 lis 15:47
Mila:
z
0=3−4i
| | 2π | | 2π | |
z1=(3−4i)*(cos |
| +isin |
| )=(3−4i)*i=4+3i |
| | 4 | | 4 | |
| | 4π | | 4π | |
z2=(3−4i)*(cos |
| +isin |
| )=(3−4i)*(−1)=−3+4i |
| | 4 | | 4 | |
z
3=...
dokończ
2 lis 15:58
kyrtap: Mila czemu aż tyle
2 lis 16:35
2 lis 16:51
Mila:
Liczba różnych pierwiastków liczby z jest równa dokładnie stopniowi pierwiastka, który
liczymy.
2 lis 16:52
kyrtap: ok rozumiem ale jak się domyśliłaś że pierwszym pierwiastkiem będzie 3− 4i
2 lis 16:53
Mila:
15:12 pigor obliczył.
2 lis 17:09
kyrtap: oki dziękować
2 lis 17:11