Trójkąty
Malwina: Proszę o pomoc. Dane są punkty A(2,1) i B(5,2). Na prostej o równaniu x − y − 1 = 0 wyznacz
taki punkt M, aby pole trójkąta MAB było równe 5.
15 lis 08:19
Nikka:

k: y=x−1
Niech l będzie prostą zawierającą odcinek BC (wysokość trójkąta):
l: y=ax+b
k⊥l→a=−1 i B∊l, czyli 2=−1*5 + b, stąd b=7
Prosta l ma równanie l: y= −x + 7
Obliczymy współrzędne punktu C (punkt przecięcia prostych k i l) rozwiązując układ równań:
y=x−1
y= −x +7
czyli C(4,3).
Obliczamy długość odcinka |BC|=h:
|BC| =
√(xc−xb)2+(yc−yb)2
|BC| =
√2
Pole trójkąta ΔMAB ma być równe 5, czyli
|AM| = 5
√2
Ze wzoru na odległość dwóch punktów mamy:
|AM| =
√(xM − xA)2+(yM−yA)2, czyli
√(xM −2)2+(yM−1)2 = 5
√2 /()
2
(x
M −2)
2+(y
M−1)
2 = 50
Współrzędne punktu M obliczamy z układu równań:
(x
M −2)
2+(y
M−1)
2 = 50
y
M = x
M − 1 (bo M∊k)
Otrzymamy dwa rozwiązania:
x
M = −3 i wtedy y
M = −4
lub
x
M = 7 i wtedy y
M = 6
15 lis 10:21
Nikka: Punkty M są dwa:
M(−3,−4) lub M(7,6)
15 lis 10:25