funkcje
Piotr Panga: | | 1 | |
miejscami zerowymi funkcji f sa liczby − |
| oraz 15. funkcja g okreslona jest wzorem |
| | 4 | |
| | 1 | |
g(x)= |
| f(x−11). wyznacz miejsca zerowe funkcji g i oblicz ich iloczyn. |
| | 2 | |
mam to zrobione, ale chyba zle, prosze o przeliczenie i sprawdzenie.
| | 1 | | 1 | | 147 | | 45 | |
z tego obliczam |
| f(x−11)= |
| x2− |
| x− |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | |
i to jest moje g(x), teraz delta i 2 miejsca zerowe. ich iloczyn wyszedl mi −45.
prosze o pomoc
2 lis 14:14
Piotr Panga: podbijam
2 lis 14:38
J : ...pokaż obliczenia...
2 lis 14:42
Piotr Panga: | | 1 | |
f(x)=(x+ |
| )(x−15), bo miejsca zerowe |
| | 4 | |
| | 59 | | 15 | |
f(x)=x2− |
| x− |
| , po wymnozeniu nawiasow |
| | 4 | | 4 | |
| | 147 | |
f(x−11)=x2− |
| x−45, po podstawieniu za x, x−11 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 147 | | 45 | |
pozniej dziele to na 2 by otrzymac g(x)= |
| f(x−11)= |
| x2− |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | |
| | 24489 | |
teraz obliczylem delte funkcji g(x), aby ustalic miejsca zerowevtej funkcji Δ= |
| |
| | 64 | |
| | 147 | | 24489 | | 147 | | 24489 | |
no i miejsca zerowe g1= |
| −√ |
| , oraz g2= |
| +√ |
| i ich |
| | 8 | | 64 | | 8 | | 64 | |
iloczyn ze wzoru skroconego mnozenia wychodzi 45
2 lis 14:52
Piotr Panga: Podbijam.
2 lis 15:13
Eta:
Pytanie:
Jak powstaje wykres funkcji g(x) z wykresu funkcji f(x)
2 lis 15:18
Piotr Panga: | | 1 | |
W treści jest napisane: Funkcja g(x) jest określona wzorem g(x)= |
| f(x−11) |
| | 2 | |
2 lis 15:21
Metis: To pytanie do Ciebie
2 lis 15:23
Piotr Panga: Źle zrobiłem coś?
2 lis 15:24
Eta:
Odpowiedź na moje pytanie:
zostaje przesunięty o wektor [11,0]
zatem przesunę się też miejsca zerowe o ten sam wektor
| | 1 | |
miejsca zerowe g(x) : x1= − |
| +11=.... x2= 15+11=... |
| | 4 | |
to
x
1*x
2=.....
2 lis 15:25
Piotr Panga: A tak jak ja robiłem to źle jest? Dlaczego?
2 lis 15:28
Piotr Panga: Też źle wyszło Twoim sposobem Eta: 279.5 to stanowczo za dużo.
2 lis 15:30
Eta:
To jaką masz odpowiedź?
2 lis 15:40
Piotr Panga: 69,8
x1=5,375
x2=13
2 lis 15:46
Eta:
| | 1 | |
Sorry nie zauważyłam |
| przed f(x) |
| | 2 | |
zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x1= |
| *(− |
| +11)=......... x1= |
| (15+11)=...... |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
i teraz wszystko gra
2 lis 15:51
Mila:
Elegancko
2 lis 21:12
Piotr Panga: No dzieki za pomoc i metode, myslalem, ze moja tez mozna.
2 lis 21:31
Mila:
To znaczy[F [Eta]] dobrze podała za pierwszym razem.
| | 1 | |
(− |
| ,0) ,(15,0) punkty przecięcia osi OX przez wykres funkcji. |
| | 4 | |
Po translacji o wektor [11,0]
Otrzymamy Punkty:
| 1 | |
| *f(x−11) oznacza, że zmniejszamy wartość funkcji 2 razy dla miejsca zerowego zostaje |
| 2 | |
nadal zero.
| | 1 | |
Może inaczej treść przepisałeś i |
| jest w innym miejscu |
| | 2 | |
2 lis 22:25