Liczby zespolone
xyz: Witam mam problem z pewnym zadaniem, a mianowicie:
|2iz+6|≥4
z nierówności tej muszę otrzymać równanie okręgu i zaznaczyć ten zbiór w R2
Korzystam ze wzoru |a|=√a2
Problem pojawia się w momencie potęgowania wyrażenia pod wartością bezwzględną.
Cy mógłby ktoś przedstawić to potęgowanie tak żebym mógł znaleźć mój błąd ?
2 lis 14:13
J :
| | 3 | |
... ⇔ Iiz + 3I ⇔ ≥ 2 ⇔ IiI * I z − |
| I ≥ 2 ⇔ Iz + 3iI ≥ 4 ... |
| | i | |
2 lis 14:57
J :
sorry ... Iz + 3iI ≥ 2 ... oczywiście...
2 lis 15:08
pigor: ...,
|2iz+6| ≥4 ⇔ |i(x+iy)+3| ≥2 ⇔ |ix−y+3| ≥2 ⇔ |
√(3−y)2+x2 ≥2 ⇔
⇔
x2+(y−3)2 ≥ 22 − zbiór punktów okręgu o S=(0,3) i r=2 oraz
punktów (x,y) poza nim, czyli na zewnątrz koła [x
2+(y−3)
2≤ 4 ...
2 lis 15:21
xyz: Głównie chodzi mi o ten zapis : |ix−y+3| ≥2 ⇔ √(3−y)2+x2 ≥2
Z jakiego wzoru bądź rozkładu powstało wyrażenie pod pierwiastkiem i co się stało z "i"
występującym przy X−ie w wartości bezwzględnej ?
2 lis 15:33
J :
...nic się nie stało ...Ia+biI = √a2 + b2 ... tutaj masz: a = 3 − y , b = x ..
2 lis 15:42
J :
w moim rozwiazaniu na końcu powinno być: I z − 3i I ≥ 2 .... zewnętrze ogręgu i okrąg (0,3i) r
=2
2 lis 15:44