granica ciągu.
Oklaa: n5+(n+1)5+(n+2)5+...+(n+100)5n5+1005 proszę o pomoc, jak zacząć ten przykład. Czy to
robić z tw o 3 ciągach czy to jest jakiś wzór na sume

coś się źle zapisuje więc podam tu licznik:
n
5+(n+1)
5+(n+2)
5+...+(n+100)
5
a tu mianownik:
n
5+100
5
2 lis 13:42
ICSP: Aby zapisać ułamek użyj dużej literki U .
Podziel licznik i mianownik przez n5
2 lis 13:43
Oklaa: I co wtedy uzyskam? bo troche trudno mi to potem rozpisac.
2 lis 13:51
ICSP: | | | | n + 1 | | n + 2 | | n + 100 | | 1 + ( |
| )5 + ( |
| )5 + ... + ( |
| )5 | | | n | | n | | n | |
| |
lim |
| |
| | | |
2 lis 13:54
Oklaa: mianownik będzie dążył do 1, a licznik ?
2 lis 13:54
kyrtap: do 1
2 lis 13:55
Oklaa: W odpowiedziach jest 101.
2 lis 13:56
kyrtap: czekaj myślałem że pytasz o mianownik
2 lis 13:56
ICSP:
Oczywiście każda z tych granic jest skończona i jest ich skończona ilość. Czyli możemy
zastosować twierdzenia o arytmetyce granic.
Ewentualnie możesz również z twierdzenia o trzech ciągach. Aby ograniczysz od dołu zamieniasz
wszystkie wyrazu w liczniku na n
5. Aby ograniczyć od góry zamieniasz wszystkie wyrazu w
liczniku na (n + 100)
5
2 lis 13:57
Oklaa: o kurcze. Chyba ta niedziela będzie tą ostatnią niedzielą.

Trochę dawno nie korzystałem z ciągów i wyleciało mi z głowy. Jakbyś mógł powiedzieć coś
więcej. Możesz nawet roziwązać, a ja przeanalizuje krok po kroku
2 lis 14:03
Oklaa: | | n+1 | |
Oświeciło mnie! to co rozpisałeś |
| dąży do 1 i tak dalej i jest 100 wyrazów tego ciągu |
| | n | |
+ ta 1 na początku, tak?
2 lis 14:05
ICSP:
2 lis 14:07
Oklaa: Dziękuję bardzo. Jeszcze dzisiaj pewnie kilka razy będę prosił o pomoc. W środę pierwsze koło z
matmy a ja staram się o zwolnienie z egzaminu, więc muszę mieć wszystko dopięte na ostatni
guzik :
)
2 lis 14:09
ICSP: Zrób jeszcze ten przykład korzystając z twierdzenia o trzech ciągach.
Wskazówki masz wyżej.
2 lis 14:10
Oklaa: | | 101n5 | | 101(n+100)5 | |
od dołu to będzie |
| a od góry to będzie |
| czyli 101 |
| | n5+1005 | | n5+1005 | |
z obu stron. Dzieki
2 lis 14:17
ICSP:
2 lis 14:20
Oklaa: | | 1 | | 1 | | 1 | |
A jeśli możesz jeszcze mi powiedzieć jak ograniczyć to: |
| + |
| +...+ |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | (n−1)n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Tu chyba trzeba zauważyć, że |
| = |
| − |
| , a co dalej ? Mam zawsze problem z |
| | (n−1)n | | n−1 | | n | |
ograniczaniem. Jak ograniczać z góry a jak z dołu.
2 lis 14:24
ICSP: Nic nie ograniczasz. Po zastosowaniu tego wzoru dla wszystkich ułamków prawie wszystko się
skróci.
2 lis 14:26
Oklaa: Jakim sposobem ?
2 lis 14:28
ICSP: ,
,
,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| = 1 − |
| + |
| − |
| + ... + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | (n−1)n | | 2 | | 2 | | 3 | | n−1 | |
2 lis 14:31
Oklaa: | | 1 | | 1 | |
czyli to będzie 1+ |
| − |
| czyli będzie dążyło do 1, tak ? |
| | n−1 | | n | |
2 lis 14:37
ICSP: Rozpisz przed ostatni wyraz
2 lis 14:40
Oklaa: tak też zrobiłem. Wychodzi 1 bo się wszystko skraca
2 lis 14:42
Oklaa: Nie wiem jak Ci dziękować. Ratujesz mi 4 litery. A mam jeszcze pytanie co do ograniczania. Jak
się ogranicza z góry a jak z dołu. Czy to jest jakaś formułka na to czy po prostu trzeba
kombinować ?
2 lis 14:44
ICSP: Wychodzi 1, ale rozwiązanie nie jest poprawne
2 lis 14:45
Kacper:
Zmieńcie te kolory, bo dostaję oczopląsu
2 lis 14:47
Oklaa: a po co mam rozpisywać ten przed ostatni wyraz? I czemu rozwiąznie nie jest poprawne?
2 lis 14:53
ICSP: Rozpisz :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | (n−2)(n−1) | | (n−1)n | |
2 lis 14:55
Oklaa: Kacper− ja oczopląsu dostaje jak widzę, te cyferki. Duuużo cyferek
2 lis 14:55
2 lis 14:58
Oklaa: ta końcówka
2 lis 14:58
ICSP: do poprawy
2 lis 14:59
2 lis 15:00
Oklaa: juz lecę. Jak zawsze coś powaliłem. Za długo już siedzę nad tym
2 lis 15:00
Oklaa: Daj mi chwilkę
2 lis 15:01
ICSP: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| = 1 − |
| → 1 |
| 1*2 | | 2*3 | | (n−1)*n | | n | |
2 lis 15:02
Oklaa: Szczerze mówiąc im bardziej brniemy w ten przykład tym bardziej go nie rozumiem. Zostawie go
sobie na trochę później. Może pogląd mi się zmieni. Tak często jest. Po obiedzie wrócę do
niego i zrobie go sam, a potem napiszę Ci czym mnie oświeciło.
2 lis 15:07
Oklaa: Dobra. Już wszystko rozumiem. Widzę mój błąd w rozwiązaniu
2 lis 15:41