INDUKCJA
Monika2311: Jak wykazać ,że nn+1>(n+1)n
2 lis 13:41
Monika2311: ?
2 lis 13:53
kyrtap: 1. dla n =1
12 > (1+1)2 jest sprzeczność
2 lis 13:59
kyrtap: (1+1) 1
2 lis 13:59
kyrtap: masz podane założenie dla jakich n
2 lis 14:00
Monika2311: dla n≥3

sory zapomniałam
2 lis 14:01
Gray: Wystarczy wykazać, że dla n≥3:
| | n+1 | | 1 | |
3> ( |
| )n = (1+ |
| )n. |
| | n | | n | |
| | 1 | |
Stosunkowo łatwo pokażesz to rozpisując wyrażenie (1+ |
| )n ze wzoru dwumianowego Newtona. |
| | n | |
2 lis 14:06
kyrtap: 1. dla n =3
33+1 > (3+1)3
81> 64 ⇒ PRAWDA
2. T(n+1)
(n+1)n+1+1> (n+1+1)n+1
(n+1)n+2> (n+2)n+1
2 lis 14:10
zombi: Dokładnie tak jak mówi Gray, ponadto jeśli dobrze pamiętam możesz szacować
| | 1 | | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n = 1 + 1 + ... + |
| < 1 + [1 + |
| + ...] = 1 + ∑ |
| = 1+2 |
| | n | | nn | | 2 | | 2k | |
= 3
2 lis 14:10
Gray: | | 1 | | | | 1 | | n! | |
(1+ |
| )n = ∑kn | |
| = ∑kn |
| = |
| | n | | | nk | | (n−k)!k!nk | |
| | 1 | | n(n−1)....(n−k+1) | |
=∑kn |
| |
| ≤ .... |
| | k! | | nk | |
__________________________________
| n(n−1)....(n−k+1) | | n * ....*n | |
| ≤ |
| = 1 |
| nk | | nk | |
__________________________________
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
...≤∑kn |
| = 1+1+ |
| + |
| + |
| + ...+ |
| ≤ |
| | k! | | 2 | | 2 *3 | | 2*3*4 | | 2*3*4*...*n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
≤ 2+ |
| + |
| + |
| +... |
| ≤ |
| | 2 | | 2*2 | | 2*2*2 | | 2n−1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
≤2+ |
| + |
| + |
| +... |
| + |
| +.... = \\suma szeregu |
| | 2 | | 2*2 | | 2*2*2 | | 2n−1 | | 2n | |
geometrycznego a
1 = 1/2, q=1/2...\\= 2+1=3.
Koniec.
2 lis 14:14