W jakim czasie każdy z kranów napełnia basen.
dijon: Dwa krany pracujące jednocześnie napełniają basen w 4,5h. Jeśli połowę basenu będzie najpierw
napełniała woda z pierwszego kranu, a później drugą połowę z drugiego kranu, to basen zostanie
napełniony w 12h. W jakim czasie każdy z kranów napełnia basen?
2 lis 13:39
Metis: Skąd to zadanie ? Nie przypadkiem z jakiejś olimpiady / konkursu ?
2 lis 13:40
dijon: Testy maturalne 2015 wydawnictwa Aksjomat
2 lis 13:43
Metis: To w porządku
2 lis 13:47
Eta:
x −−− czas napełniania pustego basenu tylko przez kran pierwszy
y −−− " " " przez kran drugi
| | 9 | |
4,5h= |
| i 0,5x+0,5y=12 ⇒ x+y=24 |
| | 2 | |
rozwiąż układ równań
x+y=24
2 lis 13:51
dijon: | | 9 | | 2 | |
czemu później zmieniamy z |
| na |
| ? |
| | 2 | | 9 | |
2 lis 14:30
dijon: dzięki
2 lis 14:37
2 lis 14:38