zadanie z trygonometrii
patkiii: Proszę o pomoc. Zadanie z trygonometrii.
oblicz bez użycia kalkulatora i tablic trygonometrycznych wartość wyrażenia
4 −√3 sin²17°+tg50°*tg40°−√3cos²17°.
2 lis 12:55
patkiii: odpowiedź w książce to :5− √3
2 lis 13:11
patkiii: Pomału to rozwiązałam, ale coś mi nie wyszło.
4 −√3 sin²17°+tg50°*tg40°−√3cos²17°= 4 −√3 sin²17°−√3cos²17°+tg50°*tg40°=
=4−√3(sin²17°+cos²17°)+tg50°*tg40°=4−√3+tg50°*tg40°=4−√3tg(90°−40°)*tg40°=
=4−√3ctg40°*tg40°= 4−√3
2 lis 13:29
Eta:
tg50o= ctg40o to tg50o*tg40o=1
4−√3sin217o+1−√3cos217o=5−√3(sin217o+cos217o)= 5−√3*1=5−√3
2 lis 13:40
patkiii: faktycznie tam zgubiłam +. Dziękuję bardzo za pomoc
2 lis 13:44
ICSP: 
dla
Ety
2 lis 13:46
2 lis 13:49