zmienne losowe ciągłe
Ada: Wzrost dorosłych mezczyzn w Polsce ma rozkład N(175 cm, 8 cm),a wzrost dorosłych
kobiet rozkład N(165 cm, 5 cm). Jakie jest prawdopodobienstwo, ze w losowo
wybranym małzenstwie mezczyzna jest mniej niz o 5 cm wyzszy od zony?
2 lis 11:28
MQ: Trzeba policzyć rozkład różnicy wysokości, powiedzmy f(Y)=f(Xm−Xk),
a potem z tego rozkładu P(Y<5 cm).
2 lis 12:16
Ada: czyli to będzie tak

?
Z~N (175−165, 5+8)
Z~N( 10 , 13 )
| | 5− 10 | | 5 | | 5 | |
P(Z<5 cm)= P(Z< |
| )= P(Z< − |
| )= − |
| ≈− 0,38 i z tablic dystrybuanty |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
to
wychodzi 0,3520.
2 lis 14:30
Ada: czy się gdzieś pomyliłam ?
2 lis 14:31
MQ: Z=N(175−165), √52+82)
2 lis 17:25