Błagam o pomoc
Madzia: Niech W(x) = x
2 + mx + 36.
a) wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie W(x) = 0 ma dwa różne pierwiastki
dodatnie
| | W(x) | |
b) dla jakich wartości parametru m równanie |
| = 0 ma jeden pierwiastek? |
| | x – 4 | |
15 lis 00:01
ruda: Δ=m2−4*36
Δ>0
m2−144>0
(m−12)(m+12)>0
m∊(−∞,−12)⋁(12,+∞)
x1*x2>0
x1+x2>0
najszybciej ze wzorów Viete'a
x1*x2=c/a
x1+x2=−b/a
36/1>0
−m/1>0
m<0
Rozwiązaniem jestm ∊(−∞,−12)
15 lis 00:13
ruda: x2 + mx + 36x−4=0
Df:x∊R\{4}
x2 + mx + 36x−4=0 /(x−4)
x2 + mx + 36=0
Δ=m2−4*36
(m−12)(m+12)=0
m=12 m=−12
niech ktoś mądry jeszcze sprawdzi
15 lis 00:17
15 lis 10:48