Oblicz wartość wyrażenia
waldemort: Nie wiem jak to przekształcić na wzór Viete'a
x21−x22
jeśli byłby plus to bym sam to zrobił ale jak jest minus to nie wiem nawet jak zacząć.
2 lis 10:40
razor: w zależności od tego który pierwiastek przyjmiemy za x1 a który za x2 otrzymamy inne wyniki −
innymi słowy takie wyrażenie nie ma sensu jeśli chodzi o pierwiastki − może chodziło o
|x12−x22| ?
2 lis 10:50
waldemort: Dobra to napisze może całe zadanie
Bez wyznaczania miejsc zerowych funkcji kwadratowej y=x2+2x−15 oblicz wartość wyrażenia:
x21−x22
2 lis 11:06
razor: zadanie bez sensu
x2+2x−15 = (x+5)(x−3)
dla x1 = −5, x2 = 3
x12 − x22 = 25−9 = 16
dla x1 = 3, x2 = −5
x12 − x22 = 9 − 25 = −16
jak sam widzisz mamy różne wyniki − nie jest powiedziane który pierwiastek jest "pierwszy" a
który "drugi"
2 lis 11:13
Saizou :
razor dlaczego zaraz bez sensu, rozważyć 2 przypadki
2 lis 11:14
waldemort: Tak to ja wiem, ale jak to zrobić bez wyznaczania miejsc zerowych.
2 lis 11:26
razor: | | −b−√Δ | | −b+√Δ | | √Δ | |
x1−x2 = |
| − |
| = − |
| lub |
| | 2a | | 2a | | a | |
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
x1−x2 = |
| − |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | a | |
2 lis 11:33