funkcja wykładnicza
Oli: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=1−log2(x+3)
a) oblicz współrzędne punktów wspólnych wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych
b) odczytaj z wykresu, dla jakich argumentów wartość funkcji f są większe od 1
c) sprawdź, czy punkt A ( 4log2√5 ,−2) należy do wykresu funkcji f
2 lis 10:34
Olgaaa: −log2(x+3)+1=−(log2(x+3)−1)
najpierw narysowałabym log2x, później zrobiła symetrię OX, a później przesunęła o wektor
(−3,−1)
2 lis 11:01
Olgaaa: a)f(0)=1−log23
z OY= (0, 1−log23)
0=1−log2(x+3)
1=log2(x+3)
21=x+3
x=−1
x OX= (−1,0)
2 lis 11:03
Olgaaa: podpunkt b, to sobie możesz odczytać, jak narysujesz
c) −2=1−log2(5+3)
−2=1−log28
−2=1−3
L=P
więc należy
2 lis 11:06