geometria analityczna- podpowiedź
Gracjan : W trójka rownoramiennym ABC o podstawie AB wierzchołek C=(3,−3). Podstawa trójkąta zawiera się
w prostej o równaniu x− y +2=0, a jego pole jest równe 24. Wyznacz współrzędne pozostałych
wierzchołków trójkąta ABC.
Obliczylem wysokość jako odległość punktu C od prostej. Następnie długość odcinka |AB|=6√2
Potem współrzędne punktu K czyli środka odcinka AB. No i nie wiem co dalej,jakaś podpowiedź?
2 lis 10:28
Gracjan : Bardzo bym prosił o jakąś wskazówkę
2 lis 10:58
Gracjan : Zdaję w tym roku szkolnym maturę rozszerzoną i bardzo zależy mi żeby robić wiele zadań i dobrze
się do niej przygotować, dlatego tak często Was proszę o pomoc. Tym razem potrzeba mi tylko
wskazówki,bo utknąłem.
2 lis 11:36
Gracjan : Hm, może powinienem obliczyć odległość punktu B od wysokości i z tego wyjść? Dobrze kombinuję?
2 lis 11:40