matematykaszkolna.pl
geometria analityczna Marysia: Dany jest trójkąt ABC, w którym D=(−4,−1) ; E=(−1,−3) ; F=(3,2) są środkami boków odpowiednio AB, AC, BC. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta. po zrobieniu rysunku, wyobraziłam sobie okrąg wpisany w trójkąt, ale nie mam pojęcia jak rozkminić to zadanie. Proszę o rozjaśnienie mojego umysłu. emotka
2 lis 10:21
chica: Powinnas zaczac od tego ze wspolrzedne srodka odcinka sa srednia arytmetyczna wspolrzednych konca :3
2 lis 10:25
colki: rysunekWięc masz emotka
ax+cx=−8  
ax+bx=−2
bx+cx=6 
ay+cy=−2  
ay+by=−6
by+cy=4 
2 lis 10:37
Marysia: No i co dalej? wiem, że średnią arytmetyczną ale nie mam podanych współrzednych punktów ABC, a o to pytają w zadaniu.
 xA + XB 
xs=

i tak samo z y, ale jak podstawie to nadal mam niewiadomą współrzędnych
 2 
punktu a i b
2 lis 10:40
Marysia: colki. skąd wzięty jest te wzór? emotka rozumiem, że obliczana jest część wpólna tak?
2 lis 10:43
Marysia: Nikt mi nie pomoże?emotka jak zrobić to poprawnie? używając wzorów z działu geometria analityczna?
2 lis 10:58
Marysia: Nikt mi nie pomoże?emotka jak zrobić to poprawnie? używając wzorów z działu geometria analityczna?
2 lis 11:04
colki: Wybacz juz już emotka
2 lis 11:10
colki: wiesz ze A(ax, ay), B(bx,by) C (cx, cy). Teraz piszemy z definicji sredniej arytmetycznej emotka D[(ax+cx)/2, (ay+cy)/2] Resztę liczysz na tej samej zasadzie, mam tu na mysli punkty E i F. I powstają ci po pomnozeniu przez dwa trzy równania ze względu na x i trzy ze wzgledu na y<te co podałam wyzej>.
2 lis 11:13
colki: Wiem że nie masz podanych punktów ale masz podany wynik czyli np −4=ax+cx2 Czy to jest jasne? Bo to wazne zebyś to zrozumiała emotka
2 lis 11:15
colki: rysunekA(ax, ay) B(bx, by) C(cx, cy) D(−4, −1) −4=dx −1=dy →tak tez będę znaczyć wsp. punktów E i F E(−1, −3) F(3, 2)
dx=ax+cx2  
ex=ax+bx2
fx=bx+cx2 
dy=ay+cy2 
ey=ay+by2
fy=by+cy2 
Po podstawieniu:
−4=ax+cx2  
−1=ax+bx2
3=bx+cx2 
−1=ay+cy2 
−3=ay+by2