geometria analityczna
Marysia: Dany jest trójkąt ABC, w którym D=(−4,−1) ; E=(−1,−3) ; F=(3,2) są środkami boków odpowiednio
AB, AC, BC. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta.
po zrobieniu rysunku, wyobraziłam sobie okrąg wpisany w trójkąt, ale nie mam pojęcia jak
rozkminić to zadanie. Proszę o rozjaśnienie mojego umysłu.
2 lis 10:21
chica: Powinnas zaczac od tego ze wspolrzedne srodka odcinka sa srednia arytmetyczna wspolrzednych
konca :3
2 lis 10:25
colki:

Więc masz
| ⎧ | ax+cx=−8 | |
| ⎨ | ax+bx=−2 |
|
| ⎩ | bx+cx=6 | |
| ⎧ | ay+cy=−2 | |
| ⎨ | ay+by=−6 |
|
| ⎩ | by+cy=4 | |
2 lis 10:37
Marysia: No i co dalej?
wiem, że średnią arytmetyczną ale nie mam podanych współrzednych punktów ABC, a o to pytają w
zadaniu.
| | xA + XB | |
xs= |
| i tak samo z y, ale jak podstawie to nadal mam niewiadomą współrzędnych |
| | 2 | |
punktu a i b
2 lis 10:40
Marysia: colki.
skąd wzięty jest te wzór?

rozumiem, że obliczana jest część wpólna tak?
2 lis 10:43
Marysia: Nikt mi nie pomoże?

jak zrobić to poprawnie? używając wzorów z działu geometria analityczna?
2 lis 10:58
Marysia: Nikt mi nie pomoże?

jak zrobić to poprawnie? używając wzorów z działu geometria analityczna?
2 lis 11:04
colki: Wybacz juz już
2 lis 11:10
colki: wiesz ze A(ax, ay), B(bx,by) C (cx, cy). Teraz piszemy z definicji sredniej arytmetycznej

D[(ax+cx)/2, (ay+cy)/2] Resztę liczysz na tej samej zasadzie, mam tu na mysli punkty E i F. I
powstają ci po pomnozeniu przez dwa trzy równania ze względu na x i trzy ze wzgledu na y<te co
podałam wyzej>.
2 lis 11:13
colki: Wiem że nie masz podanych punktów ale masz podany wynik czyli np −4=
ax+cx2 Czy to jest
jasne? Bo to wazne zebyś to zrozumiała
2 lis 11:15
colki:

A(a
x, a
y)
B(b
x, b
y)
C(c
x, c
y)
D(−4, −1) −4=d
x −1=d
y →tak tez będę znaczyć wsp. punktów E i F
E(−1, −3)
F(3, 2)
| ⎧ | dx=ax+cx2 | |
| ⎨ | ex=ax+bx2 |
|
| ⎩ | fx=bx+cx2 | |
| ⎧ | dy=ay+cy2 | |
| ⎨ | ey=ay+by2 |
|
| ⎩ | fy=by+cy2 | |
Po podstawieniu:
| ⎧ | −4=ax+cx2 | |
| ⎨ | −1=ax+bx2 |
|
| ⎩ | 3=bx+cx2 | |
| ⎧ | −1=ay+cy2 | |
| ⎨ | −3=ay+by2 |
|
| ⎩ | 2=by+cy2 | |
Obustronnie mnożę każde równanie przed 2
| ⎧ | −8=ax+cx | |
| ⎨ | −2=ax+bx |
|
| ⎩ | 6=bx+cx | |
| ⎧ | −2=ay+cy | |
| ⎨ | −6=ay+by |
|
| ⎩ | 4=by+cy | |
Pozostaje ci rozwiązać układy równań i masz współrzędne wierzchołków
2 lis 11:38