Ciąg - prosze o pomoc
Konrad: Wyznacz x tak, aby liczby
x + 4, x2 + 4x, 10x + 4
były kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o wyrazach całkowitych różnych od 0
15 lis 00:00
AROB: pomogę
15 lis 00:10
kuba: x=2
15 lis 00:14
Kamil: Kłaniają się własności ciągów... bardzo proste...
10x + 4 x2 + 4x =
x2 + 4x x+4
wyliczyć
15 lis 00:17
AROB: Z własności ciągu: (x2+4x)2 = (x+4)(10x+4)
Po wymnożeniu i redukcji otrzymamy: x4+8x3+6x2−44x−16 = 0
W(2) = 0 ⇒ [N[x1 = 2]
Po podzieleniu wielomianu przez dwumian (x−2) otrzymujemy:
x3 + 10x2 +26x + 8 = 0
w(−4) = 0 ⇒ x2 = −4
Po kolejnym podzieleniu przez (x+4) mamy: x2 + 6x + 2 = 0
Δ = 28, więc brak kolejnych pierwiastków całkowitych.
Z dwóch otrzymanych jedynie x = 2 spełnia warunki zadania, gdyż dla x= −4 pierwszy wyraz
ciągu jest równy zero.
Czyli odp. x=2.
15 lis 00:26