pierwiastki logiczne f(x)=ax^2+bx+c wynosza -1 i 5 oblicz f(9)/f(3)
colki: Pierwiastkami logicznymi f(x)=ax2+bx+c są −1 i 5 oblicz f(9)/f(3). Wiem, że 0=a−b+c,
0=25a+5b+c i z wzorów vietea ze −5=c/a i 4=−b/a. Tu pojawia sie moj problem, gdyż po
rozwiazaniu ukladu rownan wychodza mi tozsamosci. Jakas pomoc? A i znamy jeszcze Wx ktore
wynosi 2. Wx − pierwsza wspolrzedna wierzcholka.
2 lis 10:10
razor: f(x) = a(x+1)(x−5)
f(9) = a*10*4 = 40a
f(3) = a*4*(−2) = −8a
2 lis 10:53
colki: O rany takie proste xd Nie wpadłam na postać iloczynową xd Dzięki wielkie

Po zrobieniu 20
zadań już nie myślę trzeźwo
2 lis 11:08