zbieżność ciągu rekurencyjnego
bartek: Witam, muszę udowodnić że poniższy ciąg jest zbieżny oraz obliczyć jego granicę.
Zadanie zacząłem od udowodnienia indukcyjnie że ciąg ograniczony przez 2, a potem sprawdziłem
jego monotoniczność i policzyłem granicę (wyszła mi właśnie 2). Wszystko niby OK, ale mam
wrażenie że robię błąd w dowodzie indukcyjnym, przez co rozwiązanie może być złe. O to dowód:
1) Krok dla n = 1:
2)
Założenie: a
n ≤ 2
Teza: a
n+1 ≤ 2
Dowód:
| | 6an + 6 | | 6*2 + 6 | | 18 | |
an+1 = |
| ≤ |
| = |
| = 2 |
| | an + 7 | | 2 + 7 | | 9 | |
a
n+1 ≤ 2
Czy jeżeli a
n jest zarówno w mianowniku jak i w liczniku, to mogę zamienić je zgodnie z
założeniem na 2 bez zmiany znaku "≤"? A może w ogóle źle zabieram się do tego zadania?
2 lis 04:16
Gray: Zabierasz się dobrze, ale dowód − jak sam zauważyłeś − jest zły.
2 lis 09:39
Gray: Ponieważ a
n≥0 (to widać; formalnie należy to udowodnić indukcyjnie) oraz
| | 6(an+7) − 36 | | 36 | |
an+1 = |
| = 6 − |
| ≤ 6 |
| | an+7 | | an+7 | |
zatem ciąg a
n jest ograniczony i z dołu i z góry. Te ograniczenia są bardzo grube i mogą być
niewystarczające do wykazania monotoniczności, no ale są

Pozostaje do wykazania monotoniczność.
2 lis 12:42
Gray: Można i tak (jeżeli chcesz mieć ograniczenie z góry przez 2):
Dowód indukcyjny: zakładamy, że a
n≤2. Wiemy, ża a
n≥0.
Wówczas
| | 1 | | 1 | | 36 | | 36 | | 36 | |
an+7≤9 ⇒ |
| ≤ |
| ⇒ |
| ≤ |
| ⇒ 4≤ |
| ⇒ |
| | 9 | | an+7 | | 9 | | an+7 | | an+7 | |
| | 36 | | 36 | |
−4≥ − |
| ⇒ 2 ≥ 6− |
| = an+1 − na podstawie wpisu z 12:42. |
| | an+7 | | an+7 | |
Stąd a
n≤2 dla n∊N.
To ograniczenie jest już wystarczająco mocne, aby wykazać monotoniczność. Spróbuj sam.
2 lis 12:49
Gray: Monotoniczność:
| | 6an+6 | | 6an+6 − an2 − 7an | |
an+1−an = |
| − an = |
| = |
| | an+7 | | an+7 | |
| | an2 +an −6 | | (an+3)(an−2) | |
=− |
| = − |
| = ... |
| | an+7 | | an+7 | |
___________________
ponieważ pokazałem poprzednio, że 0 ≤ a
n ≤ 2, to (a
n+3)(a
n−2) ≤ 0
___________________
... ≥0 czyli ciąg jest niemalejący. Jako ograniczony jest więc zbieżny. Do 2, ale to chyba
wiesz jak wykazać?
2 lis 13:20
bartek: Ok, dzięki wielkie za pomoc. Już chyba wszystko rozumiem. Żeby wykazać że zbieżny jest do dwa
potem po prostu piszę:
| | 6g + 6 | |
g = lim an = lim an+1 = |
| |
| | g+7 | |
g
2 + g − 6 = 0
(g − 2)(g + 3) = 0
Odrzucamy g = −3 bo wiemy że g > 0
Zostaje g = 2
lim a
n = 2
Problem miałem właśnie z tą indukcją, ale widzę że wystarczyło po prostu doprowadzić równanie
do trochę innej postaci

Co do postu z 12:42, jest tam takie coś:
Czy mogę już tutaj wykorzystać założenie że a
n≤2, i podstawić:
| | 36 | |
an+1 ≤ 6 − |
| = 6−4 = 2 ? |
| | 2 + 7 | |
Nie zmieniam znaku "≤" bo ułamek jest ujemny więc wszystko powinno się zgadzać?
2 lis 13:49
Gray: Tak. Rozpisałem to, żeby nie było wątpliwości.
2 lis 14:16