rozkład
Lukas:
ułamki proste
| 3x2+4x+3 | | A | | Bx+c | |
| = |
| + |
| / (x−1)(x2+4) |
| (x−1)(x2+4) | | x−1 | | x2+4 | |
3x
2+4x+3=A(x
2+4)+(Bx+C)(x−1)
dla x=1
10=5A → A=2
dla x=0
3=8−C
C=5
dla x=−1
2=10+(−B+5)(−2)
2=10+2B−10
B=1
?
1 lis 23:57
bezendu:
2(x2+4)+(x+5)(x−1)
Wymnożyć to się przekonasz.
2 lis 00:03
Mila:
Super, jutro ćwiczymy drugą metodę, wymnożenie w liczniku, pogrupowanie i porównywanie
wielomianów.
2 lis 00:05
Janek191:
ok
2 lis 00:06
Mila:
A taki kwaśny byłeś i oporny?
2 lis 00:06
Lukas:
Bo musiałem 50 razy przeczytać zanim dotarło do mojej mózgownicy
To mnie bardziej niepokoi
2 lis 00:09
2 lis 00:14
Lukas:
To wiem ale potem nawet dla dowolnych x wychodzą dziwne układy z 4 niewiadomymi
2 lis 00:16
kyrtap: policz sobie dla liczb zespolonych
2 lis 00:18
kyrtap: przynajmniej dla dwóch zespolonych i będziesz miał fajny układ równań
2 lis 00:18
Lukas:
Ale to ma być w rzeczywistych a nie zespolonych
2 lis 12:56
Lukas: ?
2 lis 15:23
Kacper:
?
2 lis 15:25
Lukas: jak dokończyć 00:09
2 lis 15:38
Mila:
Rozwiązać układ 4 równań, czasem trzeba pocierpieć.
2 lis 15:41
Lukas:
Właśnie tak myślałem, że nie ma krótszej drogi
2 lis 15:43