matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
karolcia:
Oblicz cos4x jeśli sinx−cosx=1/3 ktoś pomoże?
1 lis 23:42
Janek191:
8
64
cos 4x = 1 − 2 sin
2
(2x} = 1 − 2*(2 sinx cos x)
2
= 1 − 2*(
)
2
= 1 − 2*
=
9
81
81
128
47
=
−
= −
81
81
81
bo
1
sin x − cos x =
3
1
sin
2
x − 2 sin x cos x + cos
2
x =
9
1
1 −
= 2 sinx cos x
9
8
= 2 sin x cos x
9
1 lis 23:55