Oblicz długość okręgu wpisanego w ten trapez.
julka: Trapez równoramienny opisany na okrgu ma pole 20cm2 i 20 cm. Oblicz długość okręgu wpisanego w
ten trapez.
1 lis 22:43
Janek191:
Popraw treść zadania
1 lis 22:46
julka: Trapez równoramienny opisany na okęgu ma pole 20cm2 i obwód 20 cm. Oblicz długość okręgu
wpisanego w ten trapez.
1 lis 22:48
Janek191:
a + b = 2 c
oraz
a + b + 2 c = 20
2 c + 2 c = 20
c = 5
====
a + b = 2 c = 10
P = 0,5*( a + b)*h
20 = 0,5*10*h
20 = 5*h
h = 4
=====
2 r = h = 4
r = 2
====
L = 2π*r = 2π* 2 = 4π
L = 4π cm
=========
1 lis 22:58
Eta:

Ob= 4a+4b=20 ⇒ 2a+2b=10
| | 2a+2b | |
h=2r P= |
| *2r= 20 ⇒ 5*2r=20 ⇒ r=2 |
| | 2 | |
Ob(okręgu)= 2πr=4π [j]
1 lis 22:59
Eta:
1 lis 23:00
Bogdan:
Pole P = 20, połowa obwodu p = 10, r − długość promienia okręgu wpisanego
10r = 20 ⇒ r = 2
1 lis 23:01
Eta:
P=rp
1 lis 23:03
julka:
1 lis 23:11
Eta:
I co się julka tak cieszysz? zamiast podziękować !
1 lis 23:12
Janek191:
Za dużo tych rozwiązań : od najdłuższego do najkrótszego

Nie wie które wybrać
1 lis 23:20