TRYGONOMETRIA
nastula: Oblicz wartość wyrażenia
cos35*cos40+cos130*sin395
pomocy
nie widze żadnego wzorku tutaj
1 lis 22:41
52: Wskazówka:
cos130=cos(90+40)
sin395=sin(360+35)
1 lis 22:43
nastula: a czemu nie można cos 130 to cos 180−50?
1 lis 22:43
52: Z tego co mi wiadome to można ale łatwiej zauważyć "wzorek"
1 lis 22:45
Eta:
1/ wzory redukcyjne
cos130o= −sin40o i sin395o= sin35o
2/ cos(α+β)= cosα*cosβ−sinα*sinβ
dokończ.........
1 lis 22:47
nastula: dzieki!
1 lis 22:48
nastula: ej ale wyszel cos75 no nie? i co mam dlaej zrobić?
1 lis 22:58
nastula: bo musze to zamienić na liczby
1 lis 22:58
Eta:
cos75o= cos(30o+45o)= .........
1 lis 23:07