Treść zadania to: Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A=(3;3), B=(7;7), C=(4;7)
a)Napisz równanie prostej AB (wyszło mi y=x)
b)Oblicz odległość wierzchołka C od prostej AB (TEGO NIE JESTEM W STANIE ROZWIĄZAĆ)
c)Oblicz długość boku AB (wyszło mi √32 )
d)Oblicz pole trójkąta ABC (wyszło mi 6(j2)
Wszystko szło dobrze, dopóki nie wzięłam się za podpunkt b. Byłby ktoś w stanie rozpisać mi ten
podpunkt, albo chociaż wytłumaczyć jak mam się za niego zabrać?
| I 1*4 + (−1)*7 + 0 I | I − 3 I | 3 | ||||
d = | = | = | = 1,5√2 | |||
| √12 + (−1)2 | √2 | √2 |
| I A x0 + B y0 + C I | ||
d = | ||
| √A2 + B2 |