Równanie pierwiastkowe :D Ratunku
Kamcior: x−4=4√x+1
1 lis 22:15
razor: x+1−4√x+1−5 = 0
podstawienie √x+1 = t, t ≥ 0
t2−4t−5 = 0
dokończ
1 lis 22:18
Kamcior: nie wychodzi ... powinno wyjść 24
1 lis 22:50
razor: t2−4t−5 = 0
(t−5)(t+1) = 0
t = 5 lub t = −1 sprzeczne z założeniem
√x+1 = 5
x+1 = 25
x = 24
1 lis 22:52
Kamcior: dzieki. zapomnialem jak to sie liczy
1 lis 22:57
pigor: ..., lub
x−4= 4√x+1 i x−4 ≥0 i x+1 ≥0 ⇔ (x−4)
2= 16(x+1) i (*)
x ≥4 ⇒
⇒ x
2−24x= 0 ⇔ x(x−24)=0 , a stąd i z (*) ⇔
x=24 . ...
1 lis 22:59
Kamcior: dzieki
1 lis 23:10