jerey: podane rzeczywiste funkcje wymierne własciwe rozłozyc na rzeczywiste ułamki proste;
mam taki przykład:
zapisuje go w postaci:
| 4x | | A | | Bx+C | | Dx+E | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x+1)(x2+1)2 | | (x+1) | | (x2+1) | | (x2+1)2 | |
po pomnozeniu obu stron równosci przez (x+1)(x
2+1)
2 mam;
4x=A(x
2+1)(x
2+1)
2+(Bx+C)(x+1)(x
2+1)
2+(Dx+E)(x+1)(x
2+1)
rownosc jest prawdziwa dla kazdego x∊ℂ. Podstawiam pierwiastki kazdego z wielomianów x+1 x
2+1,
tj −1 i, −i
dla −1
−4=A*2*4
gdy wstawię pierwiastek i:
4*i=A(i
2+1)(i
2+1)
2+(Bi+C)(i−1)(i
2+1)
2+...
z tego wychodzi, ze 4i=0
wstawiając pierwiastek −i
mam układ równan, w którym B, C,D, E są niewiadome.
1 lis 21:52
Gray: Źle wymnożyłeś stronami...
1 lis 21:55
razor: pomnożyłeś przez (x+1)(x2+1)3 a nie (x+1)(x2+1)2
1 lis 21:56
jerey: juz sie w tym gubię
1 lis 22:05
razor: robię
1 lis 22:06
Lukas:
ja też to przerabiam
1 lis 22:06
jerey: Lukas co studiujesz?
1 lis 22:11
Lukas:
Chemia
1 lis 22:11
razor: | 4x | | A | | Bx+C | | Dx+E | |
| = |
| + |
| + |
| /*(x+1)(x2+1)2 |
| (x+1)(x2+1)2 | | x+1 | | x2+1 | | (x2+1)2 | |
4x = A(x
2+1)
2 + (Bx+C)(x+1)(x
2+1) + (Dx+E)(x+1)
dla x = −1
4A = −4 → A = −1
4x = −(x
2+1)
2 + (Bx+C)(x+1)(x
2+1) + (Dx+E)(x+1)
żeby nie wymnażać i się dużo nie namęczyć podstawiamy pod x jakieś liczby np. dla x = 0
0 = −1+C+E
podstaw jeszcze jakieś 3 liczby i będziesz miał układ 4 równań z 4 niewiadomymi
1 lis 22:12
jerey: nie rozumiem, nie muszę podstawiać pierwiastków tylko dowolne liczby?
1 lis 22:14
razor: tutaj masz tylko jeden pierwiastek x = −1 (w liczbach rzeczywistych) więc więcej nie podstawisz
podstawiasz dowolne liczby albo wymnażasz ten wielomian i porównujesz współczynniki
1 lis 22:17
jerey: ok, zdecydowanie lepiej jest cos podstawic, z tym wymnazaniem za duzo roboty jest i łatwo mozna
popełnic błąd. Dzieki razor za pomoc
1 lis 22:19