zadanie
Blue: Ze zbioru cyfr {0,1,2,3,4,5,6,7} tworzymy liczby pięciocyfrowe. Cyfry 3 i 7 występują dokładnie
po dwa razy. Ile jest wszystkich liczb o tej własności?
| | | | | | | | | |
Próbowałam to liczyć tak |A| = | * | *5+6* | * | ... ale coś tutaj chyba źle |
| | | | | |
myślę, bo chodzi o to, że mam problem z tym, że 0 nie może być na początku....
Pomocy
Mila:
(x3377) na pierwszym miejscu cyfra ze zbioru {1,2,4,5,6}
| | | |
5* | =5*6=30, dwa miejsca wybieramy dla 7 , na pozostałe miejsca wejdą 3. |
| | |
(3377x) na pierwszym miejscu cyfra 3 , na dwóch miejscach 7, na jednym z dwóch pozostałych
jescze jedna trójka, na ostatnie miejsce ostatnia cyfra wybrana zze zbioru {0,1,2,4,5,6}
174 liczby.