Granica ciągu
Marta: Oblicz granicę ciągu an=√110+210+...n10
1 lis 21:37
Marta: pierwiastek z n
1 lis 21:43
Janek191:
an = √ 110 + 210 + .... +n10 > √n10 = n5
więc
lim an = ∞
n→∞
1 lis 21:44
Janek191:
an = n√ 110 + 210 + ... + n10 ?
1 lis 21:45
Marta: Tak Janek. pierwiastek stopnia n
1 lis 21:48
Saizou :
tw. kanapkowe zastosuj
1 lis 21:51
Gray: Z dołu to samo oszacowanie jest dobre; z góry an≤ n√n11 Obydwa ciągi zbiegają do 1,
więc...
1 lis 21:53
Marta: Tak też zrobiłam . Wyszło mi 1 dobrze?
1 lis 21:54
Janek191:
bn = n√ n10 cn = n√ n*n10
więc
bn ≤ an ≤ cn
oraz
lim bn = 1 i lim cn = 1
n→∞ n →∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim an = 1
n → ∞
1 lis 21:55