matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Marta:
Uprość sumę (−1)
(
n+1)+(−1)
(
n+2)...(−1)
(
2n)
1 lis 21:28
Gray:
To np. suma n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego i ilorazie q=−1 oraz pierwszym wyrazie a
1
=(−1)
n+1
, czyli
1−q
n
1−(−1)
n
(−1)
n
−1
1−(−1)
n
... = a
1
= (−1)
n+1
= −
=
= 0 dla
1−q
2
2
2
n parzystych; 1 dla n nieparzystych.
1 lis 21:44