matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi - prosze o pomoc
Robert:
(n + 1)! * (2n)!
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=
, n ∊ N dodatnich
(2n + 1)! * n!
a) zbadaj monotoniczność tego ciągu
11
b) sprawdź ile wyrazów tego ciągu jest większych od
21
14 lis 23:51
Bogdan:
Skróć ułamek
14 lis 23:55
bccnv:
δπΔΩ∊♥
19 kwi 11:46
Aga1.:
n!*(n+1)*(2n)!
a
n
=
=
(2n)!*(2n+1)*n!
a)Zbadaj różnicę a
n+1
−a
n
= b) rozwiąż nierówność w zbiorze liczb naturalnych
11
a
n
>
21
19 kwi 11:52