ciągi
Gracjan: Wykaż, że jeżeli ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym o dodatnich wyrazach, to
(a1*a2*..*an)2=(a1*an)n.
1 lis 21:10
Godzio:
an = a1qn − 1
Rozpisz tak każdy wyraz.
1 lis 21:14
Eta:
Co za kolor? bije po oczach !
1 lis 21:15
Gracjan: Rozpisałem, doszedłem do takiego czegoś:
| | 1−q2n) | |
a12*( |
| ) i nie wiem co dalej  jak dojść do prawej strony tezy... |
| | 1−q2 | |
1 lis 21:18
Saizou :
rozpisz z
a1=x
a2=xq
a3=xq2
i tak dalej
1 lis 21:19
Godzio: :(
1 lis 21:22
Gracjan: Zrobiłem już to i podałem co mi wyszło, jednak nie wiem w dalszym ciągu jak dojść do prawej
strony tezy, może coś pomyliłem w tym rozpisywaniu? W każdym bądź razie, wyciągnąłem a2 przed
nawias i w nawiasie powstał mi kolejny ciąg geometryczny o ilorazie q2.
1 lis 21:24
Eta:
Ooo

teraz ładnie
1 lis 21:27
Godzio:
(a1 * a1q * ... * a1qn−1)2 = (a1n * q1 + 2 + ... + (n−1) )2 =
= (a1n * q( (1 + n−1)/2 * (n − 1) )2 =
= a12n * q(n(n−1)} = (a12 * qn − 1)n = (a1 * a1qn − 1)n =
= (a1 * an)n
1 lis 21:27
Godzio:
Jak mi się nie chce robić zadań, wole te licealne
1 lis 21:28
Eta:
1 lis 21:29
Godzio:
Ostatnio spędziłem 5h nad zadaniami i nie zrobiłem NIC
1 lis 21:29
Gracjan: Dziękuję za pomoc Godzio, nie wpadłem na to, by iść w tą stronę

Jesteś studentem?
1 lis 21:31
Godzio:
Jeszcze tak
1 lis 21:32
Gracjan: No to Twoje zadania na pewno trochę trudniejsze
1 lis 21:41
Mila:
Nad czym teraz Godzio pracuje?
1 lis 21:42
Godzio:
Statystyka, procesy stochastyczne i analiza rzeczywista i zespolona − to ostatnie mnie przeraża
1 lis 21:49
Gracjan: Mnie przeraża wszystko z wymienionych

jaki kierunek studiów jesli można spytać?
1 lis 21:52
Godzio:
Matematyka
1 lis 21:54