matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Marta:
Oblicz granicę ciągu a
n
= [1−2+3−4+...+(2n−1)−2n] / [√n
2
+1]
1 lis 20:58
Saizou :
licznik to dwa ciągi arytmetyczne 1,3,5....2n−1
1+2n−1
S=
n=n
2
2
2,4,6...2n
2+2n
S=
n=n(n+1)
2
n
2
−n
2
−n
lim
n→
∞
√
n
2
+1
1 lis 21:03
Marta:
Dzięki
1 lis 21:07