równanie wielomianowe,trudne.
Uma: Rozwiąż równanie:
(x2−x+1)4 − 10x2(x2−x+1)2 + 9x4=0
Metodą...znalezienia odpowiedniego podstawienia.
Brak pomysłów, proszę o pomoc.
1 lis 20:54
bcd: (x
2−x+1)
2=t , t≥0
Dalej Ty...
1 lis 20:56
Uma: To nie takie proste, to podstawienie nic nie daje
1 lis 21:00
...:
tak to raczej nie
1 lis 21:01
bcd: t
2−10x
2t+9x
4=0
Δ=(−10x
2)
2−36x
4=64x
4= (8x
2)
2
Em... a teraz może gdzieś podstawić pod to równanie i spróbować rozwiązać taki wielomian?
1 lis 21:05
3Silnia&6: dla x = 0 sprzeczne
dziele przez x
4
t
2 − 10t + 9 = 0
(t−9)(t−1) = 0
1 lis 21:05
Uma: 3Silnia, genialne, dzięki
1 lis 21:08
3Silnia&6: tylko bez zalozenia t ≥ 0.
moze byc t > 0 bo delta z licznika jest ujemna.
1 lis 21:10
...:
[(x2−x+1)2−3x2]2−4x2(x2−x+1)2=
i teraz iloczyn sumy i różnicy
1 lis 21:10
pigor: ..., dane równanie jest ...

równoważne równaniu :
((x2−x+1)2−9x2) ((x2−x+1)2−x2)= 0 ⇔
⇔ (x
2−x+1−3x)(x
2−x+1+3x) (x
2−x+1−x)(x
2−x+1+x)= 0 ⇔
⇔ (x
2−4x+1) (x
2+2x+1) (x
2−2x+1) (x
2+1)= 0 ⇔
⇔ x
2−4x+1=0 v x
2+2x+1 v x
2−2x+1= 0 ⇔
⇔
x2−4x+1=0 v (x+1)2=0 v (x−1)2=0 ⇔ i dalej proste
1 lis 21:15
Uma: Dzięki wszystkim
pigor, a ta czerwona postać iloczynowa to...jakim cudem?

Głównie chodzi mi właśnie o dojście do takiej postaci (czym się kierujecie na początku
żeby dostać takie coś) bo dalej rozwiązać to już dość prosto.
1 lis 21:25
Mila:
[(x2−x+1)2−5x2]2−25x4+9x4=0⇔
[(x2−x+1)2−5x2]2−16x4=0⇔
[(x2−x+1)2−5x2−4x2]*[(x2−x+1)2−5x2+4x2]=0
[(x2−x+1)2−9x2]=0 lub [(x2−x+1)2−x2]=0⇔
(x2−x+1−3x)*(x2−x+1+3x)=0 lub (x2−x+1−x)*(x2−x+1+x)=0
dokończ.
1 lis 21:31
Uma: Dziękuję
Mila. Tyle różnych rozwiązań, a ja nie mogłam wpaść nawet na jedno.
Ale sądzę, że zadanie było dość trudne, więc tym się usprawiedliwiam
1 lis 21:40
Mila:
Nie martw się, następne podobne już rozwiążesz samodzielnie.
1 lis 21:41
pigor: ..., dobre pytanie , otóż dla mnie, to postać iloczynowa
trójmianu kwadratowego zmiennej (x
2−x+1)
2 o współczynnikach
a=1, b=10x
2, c=9x
4, którego dwa pierwiastki 9x
2 i x
2
znajduję sobie w pamięci (mam to obcykane) z wzorów Viete'a.
1 lis 21:42
Uma: Sprytnie

Dziękuję raz jeszcze
1 lis 21:55