rozłożyć na czynniki stopnia pierwszego i nierozkładalne stopnia drugiego
wacuś: Rozłożyć na czynniki stopnia pierwszego i nierozkładalne stopnia drugiego następujący
wielomian:
x4−x3+2x2+x+3
1 lis 20:50
wacuś: Może chociaż jakaś drobna podpowiedź?
1 lis 23:09
Eta:
(x2+x+1)(x2−2x+3)
1 lis 23:17
bezendu:
Ja to widzę tak:
| | 1−√3i | | 1+√3i | |
(x−1+√2i)(x−1−√2i)(x+ |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
1 lis 23:27
Eta:
1 lis 23:35
Mila:
x4−x3+2x2+x+3=(x2+bx+c)*(x2+dx+e)
c*e=3 rozważ opcję 1*3
wymnóż z prawej , uporządkuj i porównaj współczynniki wielomianów
1 lis 23:41
wacuś: Interesują mnie tutaj sposoby dojścia do tego rozwiązania. Czy metoda podana przez Mila jest
jedyną?
2 lis 00:54
wacuś: Ponawiam prośbę o odpowiedź.
2 lis 14:37
ICSP: Możesz rozwiązać równanie
x
4 − x
3 + 2x
2 + x + 3 = 0
2 lis 14:48
Kacper:
Nie potrzebne wcale pierwiastki zespolone. To nie jest zgodne z poleceniem
2 lis 14:49
wacuś: No tak, tylko mamy tutaj parzystą potęgę przy najwyższym współczynniku czyli istnieje
możliwość, że ten wielomian nie ma pierwiastków (co ma miejsce w tym konkretnym przypadku).
Startujemy z punktu kiedy jeszcze to nie jest wiadome, przeliczamy wartości dla dzielników
wyrazu wolnego (tu na szczęście jest to wykonalne w rozsądnym czasie bo wyraz wolny to 3,
gorzej by było w przypadku 56 lub podobnego). Po tych obliczeniach już wiadomo, ze jedyna
postać jaką można uzyskać to dwa równania kwadratowe bo żaden z dzielników wyrazu wolnego nie
zeruje wartości wielomianu.
Tutaj jest moje pytanie − jak najprościej dojść do tych dwóch równań kwadratowych? Mila podał/a
układ równań, które po spisaniu nie wyglądają na trywialne. Czy da się to więc zrobić jakoś
prościej?
2 lis 15:05
ICSP: Sposób Mili zdecydowanie najprostszy. Jeśli bardzo chcesz mogę Ci pokazać dużo bardziej
skomplikowany sposób.
2 lis 15:25
Mila:
Po ustaleniu, że nie możesz wyznaczyc pierwiastka :
x4−x3+2x2+x+3=
=(x2+bx+1)*(x2+dx+3)=
=x4+x3*d+3x2+bx3+bdx2+3bx+x2+dx+3= porządkuję:
=x4+x3*(d+b)+x2*(bd+3+1)+x*(3b+d)+3
stąd:
b+d=−1 /*(−1)
bd+4=2
3b+d=1 ⇔
−b−d=1
3b+d=1⇔b=1, d=−2
spr. || równania 1*(−2)+4=2
⇔
x4−x3+2x2+x+3=(x2+x+1)*(x2−2x+3)
2 lis 17:25
Eta:
−x3= x3−2x3 , 0*x2= x2−2x2+3x2 , x= −2x+3x
(x4+x3+x2)+(−2x3−2x2−2x)+(3x2+3x+3)=
x2(x2+x+1) −2x(x2+x+1) +3(x2+x+1)=............
2 lis 17:33
wacuś: Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi
2 lis 18:44
Mila:
2 lis 18:45